ZWANGERSCHAPSBEGELEIDING

PRENATELE BEGELEIDING

Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap worden jij (en jouw partner) op professionele manier voorbereid op de aanstaande bevalling: weeën opvangen, puffen, persen,...

 

Hiernaast wordt er houdings- en bewegingsadvies gegeven, de buikademhaling wordt aangeleerd, alsook bekkenbodemspieroefeningen (aanspannen, ontspannen en coördinatie-oefeningen als voorbereiding om vaginaal te leren persen) 

 

Tevens wordt uitleg gegeven over diastase, vena cava syndroom, bekkenpijn, oedeembehandeling van de benen, urineverlies, kuitkrampen,...

De voorbereiding gebeurt individueel, aangezien elke zwangere vrouw uniek is!

Er wordt een oefenschema (stretchings-, stabilisatie-, bekkenbodemspier-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen) opgesteld afhankelijk van de individuele noden en basisconditie. De arbeid en bevalling vragen een topprestatie van het lichaam.

POSTNATALE BEGELEIDING

​Na de bevalling wordt er gestart met alle verzwakte spieren te versterken, met de nadruk op de bekkenbodemspieren en stabilisatiespieren (diepe buik-, rug- en bilspieren). Tevens wordt er een individueel oefenschema samengesteld om terug de conditie van tevoren te herwinnen en rug- en nekbesparende technieken aan te leren (hoe draag ik een maxi-cosi het best, hoe kan ik op de minst belaste manier mijn kind het flesje/borstvoeding geven,...).

 

Door middel van babymassage kan, indien gewenst, aan de ouder(s) worden geleerd op een aangename manier de baby te verwennen en de ouder-kind relatie te stimuleren.

Licentiaat kinesitherapie